Tysk vækst giver også jysk vækst

Når der er vækst på det tyske marked kommer der også vækst i Jylland, siger vi her i Sønderjylland hvor jeg bor. Vi ved nemlig godt at store dele af den danske industri ligger vest for Storebælt og derfor kan vi også mærke det direkte på beskæftigelsen, når det store tysk tog sætter farten op.

Danske varer er efterspurgte hos de tyske forbrugere. I 2012 eksporterede danske virksomheder for ikke mindre end 92,9 mia. kr. til Tyskland, svarende til ca. 15 % af den samlede danske vareeksport. Det er derfor ikke uden belæg, når jeg siger, at der er et stort vækstpotentiale for danske virksomheder i, at eksportere til vores store nabo mod syd. Det potentielle kundegrundlag er mange gange det danske, og hertil skal ligges, at vi har mange kulturelle fællestræk, som gør det lettere at afsætte de danske varer.

Dansk eksport og erhvervsfremme har høj prioritet for regeringen. I handelsministeriet igangsatte man sidste år et arbejde med at formulere vækstmarkedsstrategier for nye vækstmarkeder, som Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

Udover at have fokus på udviklingslande med høje vækstrater, så fastholder regeringen fokus på, at styrke eksporten til Danmarks nærmarkeder. Her er Tyskland den klart største aftager af danske eksportvarer, derfor har vi et naturligt fokus på vores store nabo.

I dag sender de danske eksportvirksomheder i høj grad deres varer til de nordvesttyske delstater, Slesvig-Holsten, Hamborg, Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen. Det er der, en ganske logisk, afstandsmæssig forklaring på. Ser man på de økonomiske nøgletal for de tyske delstater, viser det sig, at der er et betydeligt vækstpotentiale i at overveje et erhvervsfremstød i de sydtyske delstater, Bayern, Baden-Württemberg og Hessen. Tilsammen stod disse delstater eksempelvis alene for 41 % af den tyske BNP i 2010. 

Det kræver mod og ikke mindst hårdt arbejde, at kaste sig ud i et eksporteventyr til et nyt og uvant marked. Det anerkender både jeg og regeringen. Derfor gør vi en masse for at lette informationsarbejdet for de små og mellemstore danske virksomheder, og for at skabe solide relationer mellem dansk og tysk erhvervsliv.

Sagt mellem os, så går vi for tiden med overvejelser om, at lancere nye initiativer i Tyskland, herunder især Sydtyskland. Et indsatsområde kunne være, at lave en samlet markedsføring af danske styrkeområder indenfor eksempelvis industrielt design, energiteknologi samt andre grønne løsninger.

Lad mig til sidst tillade mig at reklamere for et arrangement, der ligger godt i tråd med ovenstående emne. I denne uge turnerer Dansk-Tysk Handelskammer, sammen med en række rådgivningsvirksomheder, rundt i Danmark under titlen ”Klar til det tyske marked?”. Arrangementet rammer Kolding i morgen, for herefter at bevæge sig et smut forbi Aarhus onsdag og for sidst at slutte af i København torsdag. Fokus er, at give et indblik i tyske markedstendenser, samt på de juridiske og skattemæssige forhold i Tyskland.

5 responses to “Tysk vækst giver også jysk vækst

 1. Lav kasernen om til verdens største bordel, der er feltmadrasser og det vil give mange turister til Sønderborg. – Det er kultur

  Det skaber også arbejdspladsser til de arbejdsløse kvinder på kontanthjælp og dagpenge

 2. Ja – selvfølgelig Benny!

  Endelig en mand med et fornuftigt ord.

  I stedet for at gøre grisene til et tysk slagteri, køre dem tilbage til Danmark igen i reservedele, for derefter igen at køre dem til Tyskland….

  Det var nok lidt smartere at kun at køre hen på et dansk slagteri splitte grisene til protionsanretninger, pakke dem og så køre til sydtyske supermarkeder – i stedet for at dumpe verdens bedste flæskestege hos danske forbrugere til 30 kr/kg. Moooon ikke man i Bayern gerne vil have steg til en billigere pris end pølser – jeg tror det.

  Det kræver selvfølgelig, at vi har nogle effektive slagterier.

  I stedet for at sælge det til kineserne, der ikke vil betale for kvalitet? Den tyske forbruger betaler gerne for kvalitet!

  Hvordan vil de have flæsket?
  Joooh, hvordan har I dem?
  Tjaa, i øjeblikket har krølle på halen og siger ØF! De skal først slagtes om 3 dage, så de kan nå frem som weekendtilbud i Jeres forretning.

  At motorvejen til Bayern er et overfyldt mareridt, det er noget andet.

  Det er da meget fint med de eksotiske markeder; men der er ikke noget i dem! Store vækstrater – ja, det dobbelte af så at sige ingenting er altså heller ikke ret meget!

  Altså 20.000 tons griseører og – haler til Kina! Danmark slagter 25 mio. svin om året á (skal vi sige 50 kg?) – det er 25.000.000 * 50 kg = 6.250.000 tons. Skal vi ikke lade som om, at Kina har et stykke vej endnu før de kan kaldes et marked?

  Noget andet er, at Kina er ved at knække totalt sammen, så det marked kommer ikke.

  Var det så ikke smartere at få den lokale maskinfabrik til at lave nogle dimser, der indgår i de maskiner den tyske fabrik sender til Kina? Eller bare papkassen, så forsendelsen ikke fylder så meget på det gode danske skib, der sejler skramlet til Kina?

  Man taler meget om at efteruddanne folk? Var det ikke smartere at sætte dem til noget, de kan?
  Nu ejendomspriserne så ned i Sønderjylland, hvor Sydbank har muntret sig alt for længe. Hvorfor dog bo i København? Der er langt at pendle til Sønderborg/Haderslev – når der er gode og billige boliger på markedet?

 3. T. Hansen: Der noget, Du ikke har forstået!

  Sandheden er jo den, at Nordtyskland – Slesvig-Holsten er et område med store vækstproblemer.

  Benny har fat i noget af det helt rigtige. Nemlig, at Sønderjylland og Slesvig-Holsten skal hjælpes ad med at trække hinanden op. Der ER også muligheder – specielt efter at Spoorendonk er kommet i regering i Kiel.

 4. Jeg kan kolportere at Neue Zürcher Zeitung rygtevis har erfaret at man VIL lave fælles obligationer mellem Bund og Länder i Tyskland efter sommerferien.

  Der er godt nok kun tale om 5 mia. EUR; men lidt har også ret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *