Venstre bør lytte til Goldman Sachs

I Børsen i går kunne man læse at den amerikanske storbank Goldman Sachs placerer Danmark på en international førsteplads når det kommer til forudsætningerne for økonomisk succes. Opgørelsen “Mapping the wealth of nations”, giver nemlig vores land det samlede forspring når man måler på innovation, velfungerende offentlige myndigheder og god infrastruktur. Forskellige underkategorier spiller ind, eksempelvis udgifter til forskning og udvikling og økonomisk lighed. Begge områder som den nuværende regering prioriterer højt.

Goldman Sachs, der ellers blandt venstrefløjspolitikere har fået ry for at være blandt de største spekulanter og finansslyngler der kan opdrives, giver os med denne analyse en god påmindelse om hvad der i høj grad er forudsætningen for konkurrencedygtighed. For hvad nytter det at stirre sig blind på lave lønninger, hvis man ikke sikrer sig en højtuddannet arbejdsstyrke, en ubesværet udveksling af varer, ideer og let adgang til at oprette nye virksomheder? Her får Danmark 100 ud af 100 i Goldman Sachs opgørelse, hvilket genfindes i Verdensbankens nylige ’Ease of Doing Business’-rapport, som ligeledes giver Danmark en førsteplads i EU og en femteplads internationalt. Også World Economic Forums Global Competitiveness Report placerer Danmark i den internationale superliga inden for konkurrencedygtighed år efter år. Det hører vi bare aldrig Venstre eller Liberal Alliance fortælle om.

Vi ved samtidig at mange danske virksomheder er begyndt at hjemtage produktion, som man ellers havde outsourcet til Østen i håbet om reducerede omkostninger. Men forhåbninger om lavere omkostninger har typisk været forankret i lavere lønninger og overset har været de store omkostninger der er forbundet med et ineffektivt bureaukrati, mangel på investeringer i forskning og udvikling eller utilstrækkelig uddannelsesniveau og infrastruktur. Derfor flytter mange virksomheder produktionen hjem igen og reducere i stedet lønomkostninger gennem automatisering og procesoptimeringer.

I stedet for at gøre opmærksom på disse dynamikker har Danmarks største oppositionsparti Venstre ikke lavet andet end at køre skræmmekampagner i det forgangne år. Hvis en virksomhedsejer kun lytter til Venstres budskaber om galoperende lønninger, skatter og afgifter, så forstår man godt han kan forledes til at tro på at det er tilfældet – på trods af fakta om meget mådeholdende overenskomster og den nuværende regerings forsøg på at rydde ud i Venstres egne skatter og afgifter på erhvervslivet. Det er et problem hvis vores virksomhedsejere forledes til at tro at konkurrencedygtighed kun handler om løn.

Det vil derfor klæde Venstre at nuancere deres skræmmekampagner med Goldman Sachs pointer, der er jo ingen grund til at skræmme flere produktionsarbejdspladser ud af landet.

4 responses to “Venstre bør lytte til Goldman Sachs

 1. Selvfølgelig er der muligheder for Dansk Erhvervsliv!

  Vi har gennem de sidste år set, hvordan råvarepriser og fødevarer opfører sig fuldstændig tumpet – samtidig har specielt Kina igennem en årrække solgt varer til priser, der forudsætter NEGATIVE lønninger. Der er solgt med så tunge subsidier på alle mulige måder, at der er en grænse for hvor lav lønnen kan blive i Kina.

  Det er IKKE holdbart at tage penge med på arbejde – specielt ikke, når man har problemer med at fylde maven.

  Det er heller ikke det, det drejer sig om! Problemet ligger i at få et lønniveau svarende til andre i Europa: I gamle dage kunne man foretage en lille rask devaluering, hvilket så heller ikke hjalp ret meget.

  Jeg tror så udmærket lønmodtagerne har forstået, at festen er slut og lønforhøjelse kræver produktivitetsstigninger – for nu at citere Ludwig Erhard.

  Sagen er imidlertid, at vi kan forudse faldende priser: Når Spanierne har den arbejdsløshed de har og får, så er det jo ikke prisforhøjelser, der er mest plads til!
  Vi VIL blive trykket på prisen – selvom kvaliteten også bliver mere fremherskende. Det er det, der formentlig sker i øjeblikket: De andre kan også godt levere kvalitet.

  Det kan vi såmænd også nok klare, således at reallønsstigningerne kommer via billigere import.

  At det så havde været smart at være med i Euroen – det er noget andet.

  Nej problemet ligger et andet sted:

  Den ligger i den enorme private gæld, hvor husstandene nu skal til at afdrage, hvilket bliver meget svært.

  Det er bare ikke muligt for erhvervslivet – eller arbejdsmarkedet – at klare belastningen fra en sammenbrudt finanssektor.

  Hvis nogen skulle være i tvivl, så har Nationalbanken ikke siden 30/11 kommet med renteangivelser på statsobligationer.
  Bankerne er for praktiske formål lukkede fra nu af og til 2/1 13.

  Vestager har fået sølvstænk i håret og vi skal have forståelse for én eller anden plan, der kan redde noget af vores realkredit.

  Det er IKKE realøkonomien, der er problemet – det er finanssektoren; men den er så til gengæld i så store vanskeligheder, at man end ikke tør tale om det.

  Svenskerne nedsatte i går renten.

 2. Det er som regel når folk og virksomheder bliver for grådige, at læsset vælter – og det er stærkt bekymrende, at ingen tilsyneladende lærer, eller husker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *