Gør Mors Dag til Fairtrade Dag

Højtider er anledning til at give værtindegaver til svigermor og andre velfortjente modtagere, men tilsyneladende er påske, pinse og jul ikke tilstrækkeligt, så hjulpet godt på vej af kommercielle interesser breder andre højtider sig: Mors dag, Valentines dag, ja sågar den ultra-amerikanske Thanksgiving breder sig måske snart til danske husstande.

Den buket blomster familien køber til svigermor på tanken eller hos blomsterhandleren er en smuk tanke, men ligger der også bæredygtige hensigter bag? Det er langt de færreste blomsterhandlere der skilte med hvor deres blomster kommer fra, men vi ved at 35 pct. af de blomster der sælges i EU stammer fra Kenya, hvor de ofte produceres under meget problematiske forhold. En udsendelse i DR Dokumentar på radioens P1 gennemgik for nyligt en række af de udfordringer der med afrikansk producerede blomster. 7 ud af 10 blomsterfarme i Kenya levede ikke op til de krav om sikkerhedsudstyr og beskyttelse af medarbejderne som ellers er indført i Kenya. Udsendelsen vist at selv blomster der var dyrket under fairtrade mærke kunne der sås alvorlig tvivl om og det var helt tydeligt at en af de danske aftagere af blomsterne, COOP, ikke var stolte af situationen.

Som en af de interviewede arbejdere i Kenya siger i dokumentar udsendelsen: ”Vi føler os som slaver. Vi bliver ikke behandlet som mennesker, og vi har ikke nok beskyttelsesudstyr.” Der var derfor god grund til at COOP ikke var glade, selvom 15 % af de blomster der sælges i kædens butikker er fairtrade mærkede. Ingen har lyst til at have produkter på sin hylde der har et slaveprædikat på sig.

Principperne i fairtrade er gode. Der skal falde en ordentlig hyre til de arbejdere der står for primærproduktionen, uanset om det er bananer, kaffe, chokolade (som jeg tidligere har skrevet om), rørsukker eller blomster. Som kunde betaler du lidt mere, men kan til gengæld gøre det med god samvittighed. Problemet er blot, at der altså kan rejses tvivl om der er nogen der snyder – som tilfældet er med den fransk-ejede blomsterfarm Bigot i Kenya, som nævnes i P1 udsendelsen.  Her oplever man at der bliver ryddet pænt op og de kradse kemikalier gemt væk når der kommer kontrolbesøg. Ganske vist er det meningen at fairtrade virksomheder skal kontrolleres uanmeldt, men tydeligvis må der være en brist i det system, når Bigot altid ved på forhånd at der kommer kontrol.

Man kan derfor heller ikke fortænke netop COOP i, at sadle om i kampen for de bæredygtige varer. Fremover vil man med sit eget mærke og sine egne kontrolsystemer sælge afrikanske varer i danske butikker. Risikoen i det er at det anerkendte fairtrade mærke bliver udvandet, men det positive er at det lægger et vist pres på fairtrade organisationerne for at gøre deres egenkontrol bedre.

På en og samme tid får COOP denne uges ris og ros her på bloggen. Intentionerne er de rette og man har indset at man ikke kan forlade sig på at andre kontrollerer ned gennem værdikæden. Det er en opgave som man stadig må påtage sig, som ansvarlig virksomhed – der findes desværre ikke et fuldt pålideligt system man kan forlade sig på.

I denne uge er det åbenbart fairtrade uge i Danmark – det er der måske ikke så mange der opdager – men hvis vi kunne gøre Mors Dag til fairtrade dag, kan der skabes opmærksomhed om den gode samvittighed. Ideen er hermed givet videre til blomsterhandlere landet over.

7 responses to “Gør Mors Dag til Fairtrade Dag

 1. Beny Engelbrecht skal have tak for den store indsats han gør for morskaben her til lands.

  Forbrugerorganisationer har i mange år kæmpet for, at når vi som forbrugere bliver tilbud en vare, så behøver køber vi kun at købe den vare, vi beder om. Det har man gjort fordi, man har ønsket stor konkurrence og prisgennemskuelig.

  Som forbruger er det i vores interesse, at der er god gennemskuelighed. Køb af varer skal derfor ikke sammenblandes med køb af god samvittighed. Vi er nogle, der går i Brugsen for at købe kaffe og ønsker god og billig kaffe. Andre har en dårlig samvittighed og har også behov for at købe en god samvittighed, det må de også gerne, bare vi andre kan få den gode og billige kaffe. Benny Engelbrecht må selv betale for sin dårlige samvittighed.

 2. Benny, du er svær at tage seriøs. Nu er problemet, at du bliver betalt mere end 600.000 kr. årligt for at udgyde det ene uintelligente destruktive forslag efter det andet.

  Hvis du vidste hvad du talte om, ville du vide at fairtrade ordningen er ineffektiv måde at bringe mennesker ud af fattigdom. Men det betyder vel ikke noget, så længe Benny har en god følelse i maven, når han handler ind.

  Hør her, du er erhvervsordfører for den nuværende regering, du burde i stedet foretage dig noget produktivt, såsom at skabe bedre rammevilkår for det blødende danske erhvervsliv.

 3. Hvorfor skal vi støtte noget så nedbrydende og moralsk forkasteligt som Fair Trade?

  Principperne i fairtrade er IKKE gode Benny. De er skadelige og dem det går udover er dem der er allersvagest – navnligt dem der ikke magter at opfylde kriterierne for at være med i Fair Trade. Sæt dig ind i sagerne inden du kommer med dumme ideologiske udmeldinger!

  Heldigvis er Fair Trades markedsandele så små at detn forvoldte skade er minimal. Hvis man søger at forøge Fair Trades markedsandele, som Benny angiveligt ønsker, så forøger man de skadelige virkninger tilsvarende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *